Makanan Tradisional Sempena Tahun Baru Cina
Kebanyakan keturunan kaum Cina hari ini berasal daripada pendatang ke negara ini pada kurun ke-19. Makanan sempena perayaan kaum Cina di Malaysia.
Selain makanan seperti ketupat rendang yee sang dan ladu kuih raya juga antara makanan yang wajib dihidangkan kepada tetamu.
Makanan tradisional sempena tahun baru cina. Makanan Popular Yang Selalu Ada Di Malam Tahun Baru Cina. Malam Tahun Baru Cina adalah malam di mana keluarga Cina akan berkumpul untuk makan besar bersama keluarga.
Seperti kaum-kaum lain mereka juga mempunyai perayaan-perayaan tersendiri dan seringkali dikaitkan dengan makanan utamanya seperti. Kuih Bakul Nian Gao. Guò nián Cina Tradisional.
Tahun Baru Cina diraikan dengan jamuan yee sang dan kuih bakul. Posted on February 9 2012 by totallydelicious. Tidak lengkap Tahun Baru Cina tanpa jamuan makan besar bersama ahli keluarga.
Menurut lagenda jika seseorang itu makan ladu dengan banyak semasa Tahun Baru maka mereka akan memperoleh banyak wang. Lazimnya menjelang Tahun Baru Cina makan besar adalah amalan utama ketika pesta keramaian tradisi dalam kalangan masyarakat Cina. Antara makanan utama yang dihidangkan semasa makan besar adalah ikan ladu dumpling popia tangyuan bebola nasi manis buah limau atau oren niangao kek beras pulut dan mi panjang umur.
1 2 SAMBUTAN PERAYAAN. Makanan Tradisional Cina sempena musim perayaan. Kalau kebiasaanya di musim perayaan Tahun Baru Cina anda mesti selalu lihat satu adegan seperti dalam movie Chinese Block Buster di mana kaum keluarga duduk di meja bulat.
Semasa hendak menikmatinya yee sang akan digaulkan dengan mengangkatnya tinggi menggunakan kayu penyepit sambil melaungkan Lo Hei beramai-ramai. Hidangan tradisional mereka sering dikaitkan dengan kesejahteraan tuah dan keuntungan besar. Bukan hanya dikatakan membawa tuah tetapi tradisi ini kaya dengan nilai simboliknya.
Yee Sang merupakan makanan tradisi yang cukup sinonim dengan kaum Cina pastinya menjadi pilihan sebagai hidangan utama ketika makan besar pada petang sebelum sambutan perayaan Tahun Baru Cina. Ladu ialah menu klasik masyarakat cina yang berbentuk bujur. Di negeri China ada satu ungkapan yang terkenal iaitu Jiaozi ialah makanan paling sedap.
Sesetengah keluarga cina suka berkumpul untuk hidangan dim sum pada perayaan khas seperti Hari Ibu atau Tahun Baru Cina. Menurut kepercayaan masyarakat Cina terdapat beberapa jenis makanan tradisional termasuk yee sang yang dilihat sebagai simbol kepada kemewahan kekayaan kebahagiaan dan. Antara juadah yang sering disaji yang menjadi tradisi kaum Cina di Malaysia ialah Yee Sang yang merupakan campuran sayur-sayuran yang berbagai.
Menu tradisi yang sering dihidangkan semasa Tahun Baru Cina adalah berasaskan ikan buah-buahan dan sayuran. Kebanyakkannya masih dihasilkan dari negeri China menggunakan fabrik sutera dan broked yang berwarna terang dengan ragam hias benang emas dan perak. Adat dan Amalan Sempena Perayaan Tahun Baru Cina Malam Tahun Baru Cina.
Hidangan seperti ikan udang ayam mee limau mandarin serta kuih bakul antara sajian wajib ketika jamuan makan besar. Makan besar Tahun Baharu Cina kaya dengan simbolik. Makanan tradisi seperti daging itik ikan daging salai limau.
Secara tradisi kuih ini paling laris dimakan ketika sambutan Tahun Baru Cina. Ini adalah kumpulan etnik kedua terbesar yang mana kaum Cina merangkumi 25 peratus populasi. 9 Chang Shou Mian 长寿面 Chang shou mian ialah makanan tradisi kaum cina dan dimakan semasa perayaan Tahun Baru Cina atau semasa Hari Jadi.
Turut disajikan adalah snek dan pemanis mulut. Popia juga antara menu yang sering disediakan. Jiaozi ialah sejenis makanan yang sangat popular bagi orang China khususnya orang China utara.
Memakan kuih bakul dipercayai membawa tuah pada masa perayaan ini kerana namanya nian gao 年糕 di mana perkataan 糕 gāo bermaksud kuih dalam nama kuih ini berbunyi sama seperti perkataan 高 gāo bermaksud tinggi melambangkan erti setahun lagi kehidupan setingkat lagi kemajuan. Pada malam sebelum Tahun Baru Cina semua sanak saudara sama ada mereka yang tinggal berjauhan ataupun mereka yang tinggal berdekatan akan berkumpul di rumah ibu bapa mereka untuk upacara makan besar. Sejak lebih 1800 tahun dahulu orang China sudah mula memakan Jiaozi.
Pakaian Jubah Labuh merupakan satu jenis baju tradisional yang biasa dipakai oleh lelaki bangsa Cina semasa Tahun Baru Cina. Ia merupakan makanan tradisional masyarakat China. Tahun Baru Cina diraikan dengan jamuan yee sang dan kuih bakul.
Yee sang yang merupakan antara hidangan tradisi dan popular Tahun Baru mempunyai maksud yang tersendiri berdasarkan bahan yang digunakan sejarah dan sebutan nama makanan itu. Kaum keluarga akan makan besar dengan masakan tradisi seperti daging itik. Masa inilah bermacam hidangan lazat dihidangkan.
Kaum keluarga akan makan besar dengan masakan tradisi seperti daging itik daging salai sosej kuih pulut dan limau mandarin. Berikut merupakan menu kuih dan makanan yang sinonim di musim perayaan orang Cina setiap tahun. Sempena Tahun Baru Cina yang bakal tiba Blog Hazmin ingin mengupas mengenaik sejalrah dan juga cerita mengenai hidangan tradisi masyarakat Cina ini.
Menjelang sambutan Tahun baru Cina masyarakat Cina akan memasak makanan tradisional ini. Semakin tinggi melambungkannya ia membawa maksud rezeki mereka akan semakin mewah. Ia sering disajikan semasa Tahun Baru yang membawa makna kekayaan.
Makanan Tradisi Kaum Cina. Memandangkan Tahun Baru Cina bakal menjelang tidak lama lagi Oh Hangat nak senaraikan 10 jenis kuih raya yang pasti membuatkan anda tidak sabar bertandang ke rumah rakan anda berbangsa Cina.
Komentar
Posting Komentar